LOVAGOKAT AVATTUNK SZÉKELYFÖLDÖN

Lovagi Székünk, Székelyföldi konzulátus létrehozását tűzte ki céljául.

Ennek első lépéseként július 30-án ünnepélyes program keretében felavattuk az első Erdélyi Borlovagokat a Gyergyói-medencében elhelyezkedő Borzonti Dorka Panzióban.

A rendezvény fő célkitűzése az volt, hogy Erdélyben is népszerűsíteni kell a kulturált borfogyasztást a különféle borok és borvidékek történelmi múltjának megismertetése által.

A rendezvény fővédnöke Lovagi Székünk volt, védnökei a gyulai Harruckern János Közoktatási Intézmény valamint a Békés Megyei Culinary Team voltak.

Az esemény előkészítője, főszervezője a gyulai Hajduk Zoltán, a Magyar gasztronómia Erdélyi nagykövete volt. A házigazda a Gyergyóalfalusi Baricz Tihamér és Adél vállalkozó házaspár, a Dorka Panzió tulajdonosai voltak.

Az eseményen jelen voltak Lovagi Székünk vezetői és tagjai, a Szent Vince Borrend Elnöke és Nagymestere, dr. Barócsi Zoltán, a Gyöngyösi K. R. F. Sz. - Borászati Tanszékvezetője, Dékány Ferenc, Magyarország kolbászkirálya, és Ambrus Gizella a Székelyudvarhelyi Gizi csárda tulajdonosa, a Borrend első Erdélyi tagja, és Konzulja, valamint a Culinary Team három Világbajnoka Ambrus György vezetésével.

A jó hangulatot Hunyadvári József a Lovagi Szék Ceremónia mestere vidám felköszöntőivel alapozta meg.
Az események 15 órától a gyergyóalfalvi Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület „Hetvenkedő” citerásainak és ifjú táncosainak fellépésével kezdődött. Az ünnepség a Step Dance tánccsoport fellépésével folytatódott, s ezt követte a „Jöttünk, láttunk, győztünk” címmel vidám, pajkos, verses, zenés, nótás bemutatkozásunk Lovagi Székünk Tagjainak közreműködésével.
17 órától Borlovag mesterszakácsaink és a helybéli szakácsmesterek közös főzése nyomán készült bográcsost kóstolhatták meg az érdeklődők, majd a Csongrádi borvidék borait is ízlelhették a kilátogatók.
Mindkét kóstoló ingyenes volt minden jelenlévő számára.
Ezt követően a Borlovagok és a jelöltek, név szerint: Baricz Tihamér, Cezar Cristian Viorel, György Lajos és Komoróczy Zsolt ünnepélyes felvonulása következett, mazsorettek és táncosok kíséretében. 18 órától kezdődően zajlott az avatási ceremónia gyakorlati és elméleti próbákkal fűszerezve, melyet a lovaggá ütés, beöltöztetés, oklevelek, borok és szignumok átadása követett, s végül közös koccintással, majd a Magyar és a Székely Himnuszok hangjaival zárult az avatás.
A programban volt szalonnasütés, Nyársak versenye és tábortűz, de legfőképpen jó hangulat és mulatság, melyen a számos vendég nagyon jól érezte magát.A közös program után a Borlovagok díszvacsorán vettek részt, amelyet borbemutatók színesítettek a panzió patinás éttermében.
A rendezvény kiválóan sikerült, a házigazdák és a szervezők minden igényt kielégítettek.
Mind két fél kinyilatkoztatta, hogy ezt a kezdeményezést folytatni kell, mert bár még a határok megvannak, de a Székelység – Magyarság gyökerei azonosak és elválaszthatatlanok. A Lovagi Székünk Konzulátusát pár éven belül önálló működésbe kell hozni.

 

Támogatóink: