A Borrend és a Lovagi Szék története

A borrendről

A Szent Vince Borrend szervezését 1991-ben kezdték meg, majd 1992-ben jegyezték be, mint egyesületet 31 alapító taggal. Az első magyarországi borrendek között alakult meg a Szent Vince borrend is. Az első olyan borrendként, mely teljes mértékben alulról szerveződött, nem áll mögötte nagy mezőgazdasági kombinát, pincegazdaság illetve borpincészet. A borrendet az alapító tagok anyagi támogatása hívta életre, akik termelők, feldolgozók, kereskedők illetve vendéglátással foglalkozók.

A borrend névadója: Szent Vince, ki Zaragoza püspöke mellett volt diakónus. Diocletianus, római császár uralkodása alatt jelentős volt a keresztényüldözés. Valencia helytartója ezért az elsők közt fogatta el a püspököt és diakónusát. A püspök már igen idős volt ezért a diakónus beszélt helyette, s nem tagadta meg hitét. Ezért kegyetlenül megkínozták, s mikor a kínzásaiba belehalt nem temették el, hanem egy mezőre dobták. A legenda szerint mikor dögevő állatok jöttek, hogy „eltakarítsák” a testet, akkor Isten küldött egy égi madarat, s az elhessegette az állatokat. Ezután Vince testét egy zsákba varrták, s bedobták a tengerbe, de a hullámok állandóan partra vetették. A helytartó azt mondta, hogy ez az ember egy vicentus, akit holtában sem tud legyőzni. S ennek hatására megtért. Így Szent Vince halála után végzett hittérítést. Tisztelete főként mediterrán államokban jelentős, de a szőlő védőszentek közt is számon tartják. A Szent Vince Borrend azért választotta névadójául, mert hisznek abban, hogy a szőlő megművelése és a borkészítés ember feletti munkát, kitartást, elhivatottságot és hitet igényel.

A borrend szimbóluma kettős. Igazodik ahhoz, hogy Csongrád megye szőlészetét és borászatát képviselik. Az egyik szimbólum egy nyakba akasztó signum, melyet Fritz Mihály tervezett. Egyik oldalán Csongrád megye kontúrja van, rajta egy szőlőfürt és egy szőlőlevél, fölé írva: Szent Vince Borrend, a másik oldalán pedig egy szőlőlugasban egy női alak látható, aki egy korsóból csillagokat és bort önt ki. A második ábrához az értelmezés két részből áll, egyrészt Vince nap után kezdődik a horoszkópban a vízöntő csillagjegy, másrészt Hamvas Béla: A bor filozófiája című művében a homoki borra vonatkozó rész ihlette: „Ha az ember homoki bort iszik, egészen apró csillagszemcsékkel telik meg, s ezek a szemcsék az ember vérében táncolnak, mint a megelevenedett Tejút.” A másik szimbólum pedig a borrend zászlaja, melyen Szent Vince látható.

A Szent Vince borrend területileg három egységből áll, ennek megfelelően az egyes egységei saját szimbólumrendszert is alkalmaznak. Ez első sorban a ruházatukban nyilvánul meg. A tagok Szegeden és környékén zöld borrendi díszruhát hordanak, utalva ezzel arra, hogy náluk fehérbor termelés folyik. A Csongrád város és környéki tagok pedig bordó ruhát hordanak, utalva ezzel, hogy náluk a vörösbor a jellemző. Emellett a Csongrád városi és környéki tagok saját zászlóval rendelkeznek, melyen Csongrád város címre látható. A Békés megyei tagokból alakult Békés Megyei Lovagi Szék is önálló zászlóval rendelkezik, melyen a szőlőművelés eszközei láthatóak. -  Simon István Áron: A „Vince-napi vesszővágás”, mint borünnep bemutatása c. dolgozata alapján

A lovagi székről

A borrend Békés megyei tagozata 2001. 07. 15. alakult meg, 3 fővel, Gyulán. Lukács Sándor, Sajben György és Simon János indította el ezen a kolbásztermő - Gyulai és Csabai kolbász- vidéken a csongrádi borvidék borainak népszerűsítését.

Gasztronómiai és egyéb rendezvényeken egyre szélesebb körben ismerték meg megyénkben ezeket a kiváló minőségű borokat. A nagyobb megyei rendezvényeken – Tarhonya Fesztivál, Csorvási Lakodalmas Fesztivál – borlovag avatási ceremóniákat rendeztünk a borrend kialakult szabályai szerint. Ismertségünkkel arányosan folyamatosan bővült létszámunk.

Tagozatunk 2004.-től minden évben zászlósbort választ. Csak a csongrádi tájról származó bor lehet a zászlósborunk, hisz arra esküdtünk fel, hogy ennek a tájéknak a borait népszerűsítjük. Megáldott zászlósborunkból 1000 db számozott palack készül.

A Békés megyeiek szorgalmas, kitartó és előre tekintő munkájának eredményeként a borrend 2006-ban határozatban fogadta el, hogy ennek a tagozatnak nagyobb cselekvési önállóságot biztosít. Ezzel a döntéssel nyithattunk újabb programok szervezése felé. A gasztronómiával kialakított jó kapcsolatainkat tovább erősítettük, hisz a mi tájunkon csak búza, kukorica és KOLBÁSZ terem, meg ízes étkek.  A bor és gasztronómia összehangolását 7 olimpiai mesterszakács és cukrász–arany, ezüst, borz érmes- segíti, akik tagjaink.

Az egyre nagyobb volumenű rendezvényeink és növekvő létszámunk miatt 2008. 11. 11.-én a borrend közgyűlése úgy határozott, hogy a tagozatunk a borrenden belül önálló jogi személyiségként végezheti munkáját és a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Széke hivatalos nevet, használhatja a jövőben. Borlovagjaink létszáma jelenleg eléri a 40 főt. A Lovagi Széket a részközgyűlési időszakok között 7 fős vezetőség irányítja.

Célunk és feladatunk a borrendben meghatározottakon túl, hogy megyénkben és azon túl is a csongrádi borvidék borait, a békés megyei gasztronómiát, valamint a minőségi borgasztronómiát széles körben terjesszük. Segítsük elő a védnökségünk alá eső borok minél nagyobb arányú értékesítését. Közösségi életünkben vonjuk be az ifjúságot, hogy a lovagi erények megismertetésével a haza, a család és a munka szeretetére, az idősek tiszteletére valamint rendi társaik megbecsülésére nevelődjenek.

Céljainkat, feladatainkat tagjainkon, tiszteletbeli tagjainkon, apródjainkon, pártoló tagjainkon és a Borbarátok Társaságán keresztül valósítjuk meg.
Töretlenül valljuk és hisszük, hogy a „BOR SZOLGÁLATA SZENT ÜGYÜNK!”

 

Támogatóink: