Vincevessző-vágás

A Vince-napi vesszővágás – Bálint Sándor kutatásaira alapozva - egy régi néphagyományt elevenít fel, amely szerint január 22-én Vince napkor a szőlősgazdák egy-egy vesszőt - a „Vince vesszőt” – levágtak, majd azt bevitték a meleg szobába, s ott vízben kihajtatták, majd meggyőződtek róla, hogyan telelelt át. A meteorológiai megfigyelések alapján január 22. után nem szokott több napon át -18-20 fokos hideg lenni, ami a rügyeket károsítja. Ezt az alábbi népi mondás is alátámasztja: „Ha Ágnes hideg, engesztel Vince, hogy teljék a pince.” A kihajtott rügyek alapján végezték a metszést. Nagyon nagy hidegben ugyanis a rügyek elfagynak, és nem hajtanak ki. A hagyomány alapján Vince napja emellett termés jövendölő is. Erre a következő mondás utal: „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.”  A Vince napján történő vesszővágást mindezek mellett felhasználták az előző év borának megkóstolására is.

Napjainkban a Vince-napi vesszővágást az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban rendezik. A rendezvényt a Csongrád megyei illetőségű Szent Vince Borrend, a Nemzeti Történeti Emlékpark valamint a Csongrád megyei hegyközségek szervezik közösen. Az eseményre minden magyarországi borrendet meghívnak a szervezők, illetve nem ritka, hogy 3-400 fő érdeklődő is részt vesz rajta. Az esemény az emlékpark teljes területére kiterjed. A több órás programsorozat a déli órákban történik.

Először a bejártnál forralt borral és zeneszóval várják a látogatókat, majd a borrendek vonulnak fel. Az emlékparkon belül a szegedi tanyánál van maga a vesszővágás. A Csongrád megyei hegyközségek hegybírája levágja a vesszőt, s azt átadja a Szent Vince borrend nagymesterének, aki azt kihajtatja, majd a hajtás eredményét ismerteti a hegybíróval, aki a hegyközségek tagjait tájékoztatja. Ezután az Árpád emlékmű előtt történik a Szent Vince Borrend új tagjainak avatási ceremóniája. A rendezvény utolsó eseménye, hogy a Feszty körkép épületében az – átszervezések során nyolcról háromra csökkent – Csongrád megyei hegyközségek bemutatják boraikat, melyhez hagymás zsíros kenyeret kínálnak. - Simon István Áron: A „Vince-napi vesszővágás”, mint borünnep bemutatása c. dolgozata alapján

 

Támogatóink: